Λανθασμένη η απόφαση συγχώνευσης της Κεντρικής Αγοράς Θεσ/νίκης & Αθηνών

Λανθασμένη η απόφαση συγχώνευσης της Κεντρικής Αγοράς Θεσ/νίκης & Αθηνών

Αρ. Πρωτ. 7579/16.3.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας &  Ναυτιλίας

Σε λάθος κατεύθυνση κινείται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, μετά την πρόθεσή της να προβεί στην συγχώνευση της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης με την Κεντρική Αγορά Αθηνών. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση είναι εσφαλμένη και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης εργάζονται και κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση 4.000-5.000 άτομα. Ως οργανισμός είναι οικονομικά αυτοδύναμος και η λήψη οποιασδήποτε απόφασης, για την εκτέλεση έργων, γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες και τα οικονομικά δεδομένα του οργανισμού. Η συγχώνευσή της με την Κεντρική Αγορά Αθηνών αναιρεί το πνεύμα αποκέντρωσης εξουσιών και αρμοδιοτήτων και δυσχεραίνει την εκτέλεση εργασιών, καθώς η χρηματοδότηση και η επίβλεψή τους θα γίνονται από την εκάστοτε διοίκηση, που θα εγκαθίσταται στην Αθήνα.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η δυσκολία μετάβασης των εμπόρων στην Αθήνα για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, ενώπιον της διοίκησης. Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης είναι ένας υγιής και αυτοδύναμος Οργανισμός και οποιαδήποτε απόφαση συγχώνευσης το μόνο που θα δημιουργήσει είναι ένα παράρτημα της Αγοράς των Αθηνών. Με αυτό τον τρόπο το αρμόδιο Υπουργείο θα υποβαθμίσει την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης και κατ΄ επέκτασιν την ευρύτερη περιοχή, αντί να αναβαθμίσει την Αγορά, έτσι ώστε να μετεξελιχθεί σε αγορά των Βαλκανίων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επενεξετάσει την εσφαλμένη πρόθεσή του για συγχώνευση της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης με αυτή των Αθηνών και την απόδοση κινήτρων για περαιτέρω επέκταση της Αγοράς Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου